top of page
Cappella Conventi 1b.jpg

Cappella Conventi

Kamermuziekensemblehistorisch geïnformeerd

Het ensemble CAPPELLA CONVENTI werd opgericht in oktober 2021 in Bergen op initiatief van violist Gleb Chanyshev-Gladkov, winnaar van verschillende internationale wedstrijden en openbare wedstrijden voor het academiejaar 2021-2022 van ARTS² (Koninklijk Conservatorium van Bergen). De basisformatie is gecomponeerd door Gleb Gladkov (eerste viool en regie), Rinat Ilyasov (tweede viool), Alexander Pavlyuchenkov (cello) en Jonathan-Jefferson Bridoux (klavecimbel en orgel). Momenteel is hun favoriete repertoire de triosonate (sonate da chiesa en sonata da camera). Afhankelijk van hun verschillende concertprojecten (concert, cantates, motetten, enz.), nodigt het ensemble regelmatig andere instrumentalisten en solozangers uit.

 

Sinds september 2022 is een vocaal ensemble van een tiental zangers aan het ensemble toegevoegd, om een breder repertoire te benaderen: cantates, motetten, magnificaten...

 

Cappella Conventi betekent letterlijk "de kapel van het klooster". Het is in eerste instantie een knipoog naar de Kapel van het Koninklijk Conservatorium van Bergen (ARTS²), voormalig klooster van de Dochters van Onze-Lieve-Vrouw, waarvan de barokke kapel werd gebouwd in 1650. In deze kapel speelde het ensemble zijn eerste concert. De kapellen zijn klein van formaat en hebben een akoestiek die vaak ideaal en inspirerend is voor barokmuziek...het ensemble is er bijzonder dol op.

 

Een kapel verwijst ook naar een groep instrumentalisten en zangers verbonden aan een bepaalde kapel: het kan een pauselijke, koninklijke, prinselijke, hertogelijke, hospitaal, scholastiek...

 

De etymologie van het woord "klooster" dateert uit de 11e eeuw: klooster is synoniem met "gezelschap", ontleend aan het kerkelijk Latijnse conventum, "vergadering, vergadering" en van bijeenroepen,  "naar samen brengen ". Is muziek geen voorwendsel voor delen en mooie ontmoetingen?

Découvrez nos musiciens

Cappella concerts.jpg
bottom of page